De første kvindelige maskinmestre

Nu kan både Naja Fleischer Nissen og Tupârna Petersen Sørensen kalde sig maskinmestre. Men ikke nok med det – de er også de første grønlandske kvinder, som kan kalde sig maskinmester. Begge er uddannet fra Martec, Maritim og Polytecnic college i Frederikshavn. Tupârna har været netop været i praktik hos Nukissiorfiit i Kujalleq her i foråret.

Rollemodeller
Med de flotte svendebreve er de to kvindelige maskinmestre blevet rollemodeller i et job, der traditionelt er domineret af mænd.
-Det er lidt overvældene at være foregangskvinde. Jeg har jo ikke gået og drømt om at blive foregangskvinde for nogen, og det ligger slet ikke i min natur være i rampelyset. Men det er gået op for mig, at det betyder en hel del for min familie både i Grønland og Danmark, fortæller Naja.

Anerkendelser
Både Naja og Tupârna modtog anerkendelser for deres gode præstationer. Bestyrelsesmedlem hos Maskinmestrenes Forening, Kim Rasmussen, uddelte en præmie til Naja Fleischer Nissen for at have gjort et positivt indtryk gennem hendes studietid.

Borgmester Birgit Hansen fra Frederikshavn Kommune uddelte den traditionsrige kogebog til en studerende, som har gjort sig positivt bemærket gennem sin studietid. Modtageren blev Tupârna Petersen Sørensen med begrundelsen, at hun altid er smilende og imødekommende, samt at hun gennem årene har vist sig som en god og målrettet studerende.

Nukissiorfiits distriktschef i Kujalleq Lars Hoffmeyer udtaler: -Vi har været meget glade for Tupârna, som har lagt et meget højt niveau i sin praktikforløb. Hvor Tupârna har haft hovedfokus på management og er gået målrettet til opgaverne, som er blevet løst til kryds og slange. Vi anerkender Tupârnas flotte indsats og ønsker hende alt godt fremover og håber, at Tupârna en dag vil kigge til Nukissiorfiit side, når hun skal søge nye udfordringer.

Gensidig støtte
Naja og Tupârna har haft stor glæde af hinanden gennem uddannelsesforløbet både fagligt og socialt.
–Vi har haft ens problemstillinger, både at være kvindelig studerende på en mandsdomineret uddannelse og været noget ældre, henholdsvis 43 og 38 år, end vores medstuderende, hvor mange endnu ikke har haft det store ansvar derhjemme. Det har godt kunne mærkes, siger Tupârna.
-Vi er blevet venner for livet og haft stor glæde af hinanden Det har været på begge fronter både socialt og fagligt. Vi har støttet hinanden, og samtidig haft det sjovt sammen. Det er utroligt vigtigt for at komme igennem uddannelsen, at man har nogen at støtte sig til, der forstår, hvad man går gennem. Da vi begge er modne piger, har vi haft andre udfordringer end vores medstuderende. Vi er modsætninger, og det er tydeligt at mærke, når vi arbejde sammen, hvor vi supplerer hinanden rigtig godt, fortsætter Naja.

Fremtiden
Både Naja og Tupârna er for nuværende bosiddende i Danmark, men for dem begge er det bestemt en mulighed at anvende deres nyerhvervede maskinmesteruddannelse i Grønland.

Tupârna fortæller, – Jeg har tre børn, som er uddannelse. Ellen er lige kommet i lære som smed, Alex som elektriker og Malik skal starte på 10. klasse, derfor har jeg først planer om at søge arbejde i Grønland om et par år.
– Min mand er en rigtig knag og vil støtte mig ligegyldigt, hvad jeg finder på, og Grønland er ikke udelukket. Men jeg ved endnu ikke, hvor jeg befinder mig om et år, siger Naja.

Nukissiorfiit ønsker Naja og Tupârna stort tillykke med deres flotte resultater og håber, at vi herhjemme også kan få glæde af deres kvalifikationer og at andre vil gå i deres fodspor …