Drikkevandet i Uummannaq er frigivet

Fra i dag kan alle borgere i Uummannaq igen drikke vand fra egne haner.

Byen er delt op i tre områder, hvor vandet henholdsvis d. 8. og 12. oktober er blevet frigivet – i midtbyen og i den østlige del. I dag blev drikkevandet i det sidste område, det vestlige område af byen, så frigivet.

Tilsynsmyndigheden har i fredag d 22. november meddelt Nukissiorfiit:

Departementet for Natur og Miljø har den 22. november 2019 i samråd med landslægen vurderet, at vandet i den vestlige del af ledningsnettet i Uummannaq, nu er af tilfredsstillende kvalitet, og derfor må anvendes som drikkevand. Det betyder, at anvendelsesbegrænsningennu er ophævet for hele ledningsnettet i Uummannaq, og alle kan således drikke vand fra hanen.

– Det kan dog ikke helt udelukkes, at der fortsat kan forekomme spor af olie i vandet i et stykke tid fremover. Der kan sidde ganske små mængder tilbage i ledningsnettet. Det er dog ikke noget borgerne i Uummannaq skal være bekymret over, da der er tale om en meget ren olie, som ikke i de mængder på nogen måde udgør nogen sundhedsrisiko, fortæller landslæge Henrik L. Hansen.

Konstitueret energidirektør Claus Andersen-Aagaard i Nukissiorfiit: -Jeg er rigtig glad for at kunne meddele, at alle borgerne i Uummannaq nu igen kan drikke vand fra deres egne haner. Det er en stor lettelse for de borgere, som gennem længere tid har måttet hente drikkevand fra de vandbeholderene rundt i byen, som vi har haft opstillet. Nukissiorfiits medarbejdere har knoklet i de sidste mange uger for at få vandet drikkeklar igen i Uummannaq, så det er også en stor lettelse for vores medarbejdere, som har været under et uhyre stort pres.

Vi har besluttet, at ingen borgere i Uummannaq skal betale for el og vand for september, oktober og november, som kompensation for den belastning borgerne har oplevet.

Vi føler os nu trygge ved, at alle igen kan benytte vores vandforsyning til alle formål. Det er vigtigt at understrege, at vi gennem længere tid ikke har set nogle olierester dukke op i vores prøver. Nukissiorfiit vedbliver med at holde skarpt øje med vandkvaliteten i Uummannaq, afslutter Claus Andersen-Aagaard.

image