Flere anlægsprojekter længst mod nord

Arbejdet med opførelsen af nyt vandværk i Qaanaaq og elværk i Qeqertat er nu i fuld gang

I Qaanaaq anløb fragtskibet i sidste måned. Med i lasten var blandt andet materialer til Nukissiorfiit, som skal bruges til at bygge en ny stor vandtank i byen og det første elværk til bygden Qeqertat.

I mange år er Qaanaaq by blevet forsynet med vand fra strandede isskosser på den frosne havis. En metode som fortsætter indtil arbejdet er i mål.
– Vi har glædet os meget til gå i gang med denne vigtige opgave, så vi kan forsyne byen med vand, på en langt mere tidssvarende måde, fortæller Kjell Bergman, distriktschef i Distrikt Avannaa.
Qaanaaqs kommende vandtank forventes at være færdigt tidligst i 2021. Opgaven i år er at lægge omkring 375 bigbags med støbemiks i et stort hul, som skal danne et fundament til den nye vandtank, som ankommer til Qaanaaq næste år. Vandtanken på 5000 m3 skal fyldes med vand fra elven, så vandet kan bruges til vinterens vandforsyning.

Strøm og vand til Qeqertat
Også bygden Qeqertat, der ligger cirka 60 kilometer øst for Qaanaaq, har modtaget materialer til et elværk, som forventes at stå færdig til efteråret.

Det nye elværk betyder i første omgang gadelygter og et etableret elnet, som bygdens beboere vil få mulighed for at tilslutte sig.
Naalakkersuisut har denne sommer godkendt at borgenes tilslutning til elværket, skal finansieres gennem prisstigninger på Nukissiorfiits nationale elpris. Det blev gennem finansloven for 2018 besluttet Qeqertat skulle have bygdestatus. Det betød blandt andet at Nukissiorfiit skal forsyne bygdeboerne med el og vand.

Nukissiorfiit regner med at elværket kan levere el til de første huse i løbet af efteråret hvilket dog er afhængigt af vejret. I dag er bygdens omkring 25 mennesker selvforsynende med strøm fra deres egen generator.

Vandværk i 2020.
Ligeledes er der opført fundament til et kommende vandværk, så beboerne lettere får adgang til rent vand. Derudover skal der lægges cirka 1,3 km råvandsledning fra Amitsukujooq søen (Sø 2, red.). Dette sker i 2020.
Råvandsvolumen i Amitsukujooq søen er stor nok til at forsyne både et øget befolkningstal og en eventuelt kommende fiskeindustri.

Qaanaaq

Qeqertat