Lys i mørket
I dag foregår al vand- og elforsyning ved ”håndkraft” på øen Qeqertat. Men snart får stedet sit eget vand- og elværk
Efter cirka 64 kilometers bilkørsel på havisen når man frem til øen Qeqertat, som ligger øst for Qaanaaq.
Omgivelserne tager pusten fra en med den fabelagtige horisont, som omslutter Qeqertat.
Stedet minder om noget fra fortiden, en endnu ikke opdaget oase, eller bare et flashback til dengang, hvor fangsten i bostederne var afgørende for familiernes dagligdag.
Naalakkersuisut har besluttet at Qeqertat skal have bygdestatus. Det betyder blandt andet at Nukissiorfiit skal forsyne bygdeboerne med el og vand.
Der bor omkring 25 mennesker i Qeqertat. Den vigtigste indtægtskilde er fangst af hval, sæl og fisk og vidner om en rå, men autentisk livsstil.
De henter blandt andet selv is for at få vand, en metode som både er uhygiejnisk og besværlig. Og hvis borgerne har strøm så kommer det fra deres egen generator. Qeqertat har nemlig hverken vand- eller elværk på stedet. Men det skal Nukissiorfiit nu gøre noget ved.
Gadelys og elnet
Hvis transport og vejrforhold i Nordgrønland tillader det og, alt går efter planen, får Qeqertat sit eget bygdeelværk i år, efterfulgt af eget vandværk i 2020. Når det første fragtskib sætter kurs mod Qaanaaq, vil det blandt andet være lastet med omkring 10 containere fyldt med materiel, som skal bruges til at opføre et elværk.
Fundamentet (som ses på billedet, red.) til et kommende bygdeelværk er allerede støbt og resten af værket leveres til Qeqertat i år.
I det virkelige liv kommer et elværk til at betyde lys i mørket. Altså; gadelygter og et etableret elnet til som bygdens beboere kan tilslutte sig.
Vand i 2020
Nukissiorfiit er ligeledes i fuld gang med at klargøre til opførelse af et vandværk i Qeqertat. På den måde får beboerne lettere adgang til rent vand, hvis de vælger at tilslutte sig, eller hente vand ved et taphus.
Planen er at støbe et fundament i år for at bygge et standardbygdeanlæg. Derudover skal der lægges cirka 1,3 km råvandsledning fra Amitsukujooq søen (Sø 2, red.), i 2020.
Råvandsvolumen i Amitsukujooq søen er stor nok til at forsyne både et øget befolkningstal og en eventuelt kommende fiskeindustri.