Steen Lynge besøger vandkraftværket i Buksefjorden

Steen Lynge, Naalakkersuisoq for Energi og Udenrigsanliggender, fik en spændende rundvisning på vandkraftværket i Buksefjorden fredag d. 18. juni af driftsoperatør Kristen Ishøj, teknisk direktør Kenneth Nyland og økonomidirektør Claus Andersen-Aagaard.

Steen Lynge var meget interesseret i vandkraftværket og hvilke planer og perspektiver, der vil være ved en udvidelse af Buksefjorden.

Turen gik også op til selve vandsøen, som forsyner kraftværkets turbiner til produktion af el. Her var tydeligt at se, at vandspejlet er faldet kraftigt de senere år. Borer man en tunnel på 18 km. til den vandrige sø, der hele tiden bliver fyldt op med vand fra indlandsisen, vil vandkraftværket være fremtidssikret

Siden Buksefjordens Vandkraftværk blev indviet i 1993, har det forsynet Nuuks borgere med vedvarende energi. I dag kommer 99% af al den energi Nukissiorfiit afsætter i Nuuk fra turbinerne i Buksefjorden.

Med de mange nye boliger og en ny bydel, og dermed øget tilflytning, vil det blive nødvendigt med en udvidelse af Buksefjordens vandkraftværk.

Udvidelsen vil betyde, at alle borgere og erhvervsliv forsat kan forsynes med vedvarende energi, samt at ejendomme med oliekedler også kan tilkobles den vedvarende energi via afbrydelig elvarme. Derved kan der spares betydelige beløb på import af olie – til gavn for både miljøet og landets økonomi.