Ny varmepumpe i fokus i Qaqortoq

Nukissiorfiit, INI A/S og Kommune Kujalleq er gået sammen om et pilotprojekt om installering af en ny varmepumpe i Qaqortoq. Nukissiorfiit har før sommeren færdigmonteret en ny luft-vand varmepumpe i et af INI’s / kommunens lejlighedskomplekser. Med en kapacitet på i alt 30 kW skal varmepumpen, i sammenspil med elektrokedel og oliefyr, fremover levere varme til borgerne i de i alt 24 lejligheder.

En varmepumpe er en energieffektiv opvarmningsform, der producerer varme ved at udnytte den energi, der allerede findes i luften eller i jorden. Derfor er Nukissiorfiit i gang med at undersøge om varmepumper kan bruges for at energioptimere opvarmning af boliger de steder, hvor der er begrænset vandkraftsenergi som fx i Qaqortoq.

Nukissiorfiits teamleder i Qaqortoq, Kjell Bergmann, udtaler om projektet:

”Med installeringen af den nye varmepumpe forventer vi at kunne levere en mere effektiv varmeforsyning, som skal give os i Nukissiorfiit en bedre indsigt i styring og drift af varmepumper samt deres effektivitet under lokale forhold”.

Gode forhold i Sydgrønland

Grunden til, at Nukissiorfiit netop har valgt at lave pilotprojektet i den pågældende ejendom skyldes blandt andet, at ejendommens rammer i form af eksisterende centralvarmesystem var relativt optimale for netop det givne projekt.

Esben Lundø Madsen, Nukissiorfiits driftskonsulent for varme, udtaler:

”Når vi gerne vil lave pilotprojektet med varmepumpen i Sydgrønland, skyldes det, at vi gerne vil energieffektivisere i Qaqortoq, hvor vandkraftsenergien er begrænset – her skal vi se på mulighederne for at få mest ud af den grønne vandkraftenergi. Dernæst er Sydgrønlands forhold mere gunstige for de resultater, vi forventer at få fra varmepumpen, fordi klimaet er mildere og dermed mere optimalt i forhold til varmepumpens effektivitet. Med pilotprojektet vil vi gerne opnå dels praktisk læring men også viden om varmepumpens effekt lokalt. Derfor har vi stort fokus på dataindsamling og monitorering, så vi løbende kan evaluere og justere installationen”.

Nukissiorfiit, og samfundet som helhed, har en stor interesse i, at energien bruges mest effektivt, dels pga. økonomi men også i forhold til klimahensyn. Nukissiorfiit forventer med pilotprojektet at kunne energieffektivisere således, at når der hen over året tilføres 1 kWh el, forventes der at kunne produceres 2,7 kWh varme. Pilotprojektet anses derfor som vigtigt for Nukissiorfiits og samfundets fremtidige forsyningsløsninger.

Ud over dette mindre pilotprojekt har Nukissiorfiit påbegyndt forundersøgelser af endnu et varmepumpeprojekt i Sydgrønland. Denne gang i en anden skala, da Nukissiorfiit ønsker at undersøge muligheden for at supplere forsyningen med en central varmepumpe i fjernvarmenettet.