Grønnere energi i Eqalugaarsuit

Sidste år lød startskuddet for opsætning af solceller og batteribanke i en række byer og bygder.
Projektet i Eqalugaarsuit er nu næsten i mål, og dermed har Nukissiorfiit taget endnu et vigtigt skridt mod forsyning med vedvarende energi.

Nukissiorfiits bygdeteam i Distrikt Kujalleq har været særdeles aktiv i år. Her er man nemlig i gang med flere projekter. Blandt andet er hybridanlægget i Ammassivik færdiggjort, der er kommet nyt vandværk i Qassimiut, og der planlægges mikrovandkraft i Narsarmijit. Men det helt store er etableringen af et nyt elværk med tilhørende hybridanlæg i bygden Eqalugaarsuit.

Her er nemlig opsat solceller med en samlet effekt på 60 kW og en batteribank med en kapacitet på 167 kWh. Batteribanken sikrer, at overskydende el produktion fra både solceller og dieselgeneratorer oplagres og dermed kan anvendes på et senere tidspunkt, samtidig sikrer batteribanken en stabil elforsyning. Med en batteribank er det muligt at forsyne bygden i længere perioder, uden dieselmotorerne kører, dette sparer både brændstof og drift timer på dieselgeneratorerne.

Helt nøjagtigt består det nye elværk af fem containere: to til dieselaggregaterne og et til tavleanlæg, mens de sidste to containere er til værksted, kontor og stilstandsvarmebeholdere.

Udenpå de fem containere er der påsat isoleret beklædning, så elværket ligner en helt almindelig bygning.
- De fem containere kom på plads i august, og efterfølgende hjalp vores samarbejdspartner PM energi med at montere elværket i september. Vores samarbejdspartner på solcelleanlægget, LED Solar Greenland, har sidst i september og først i oktober monteret solcellerne, som er fordelt på fire anlæg rundt i bygden, fortæller Lars Hoffmeyer, distriktschef i Kujalleq.
- Bygdeteamet har selv stået for at udføre fundamenter til de fem containere, oplyser han yderligere.

Solcellerne er fordelt på fire anlæg, og anlæggene er placeret på stativer ved elværket og elværkets tag, en kommunal bygning, alderdomshjemmet og på fjeldstativer i terrænet. I alt er der i bygden monteret 176 solcellepaneler.

De sidste finjusteringer for det flittige bygdeteam har bestået i at montere stativerne ved elværket og klargøre nedrivning af det eksisterende elværk. Hele projektet forventes sat i drift i løbet af denne måned (oktober).

De første driftserfaringer med det nye hybridanlæg er gode. Inden for den første uge af hybridanlæggets drift kørte motorerne kun 3 timer om natten i perioden fra kl. 20:00 til kl. 08:00, herudover stod solcellerne for den fulde produktion til bygden midt på dagen i nogle timer.


Ud over Eqalugaarsuit er der etableret tilsvarende solcelleanlæg med batteribank i bygderne Igaliku, Ammassivik og Ikerasaarsuk,mens der i Qeqertarsuatsiaat, Qeqertaq og Ittoqqortoormiit også er opsat solcelleranlæg i denne sæson. Nukissiorfiit har nu 13 solcelleanlæg og 4 batteribanke. Solcelleanlæggene og batteribankenes effekter og placeringer fremgår af efterfølgende tabel:

Bygd / By Solcelle Kapacitet Kwp Batteribank Kapacitet Kwh
016 Ammassivik 33 167
060 Nuuk 17,3 0
061 Qeqertarsuatsiaat 97,5 0
071 Atammik 21,6 0
090 Kangaatsiaq 9,8 0
098 Ikerasaarsuk 78 167
122 Qeqertaq 48,75 0
123 Saqqaq 17,7 0
143 Kangerluk 12 0
150 Uummannaq 36 0
190 Ittoqqortoormiit 58,5 0
022 Eqalugaarsuit 60 167
032 Igaliku 100 200
Ialt 590,15 701

Erfaringerne med solceller og batteribanke er gode, og det er Nukissiorfiits plan løbende at etablere og udbygge denne type anlæg.

Projektet er et led i Naalakkersuisuts Sektorplan for Energi- og Vandforsyning, hvor Nukissiorfiit fortsat arbejder på realisering af målsætningen om forsyning med vedvarende energi over alt, hvor det er muligt. Disse projekter vil gavne og betyder mindre forsyning med olie og mere forsyning med vedvarende energi.
Læs mere om projektet som er delt på dette link: https://nukissiorfiit.gl/da/Nyheder/2020/Den-groenne-energi-breder-sig