Energi møde med Øerne

Nukissiorfiit var med til det årlige Nordiske Energi Forsknings-netværksmøde ”Net Zero Islands” på Shetlandsøerne, hvor forskellige grønne energiløsninger blev diskuteret.
(Fra højre ses debatpanelets deltagerne Magnus Holborn, Foula Island, Alice Mathewson, North Yell Development Council, Terji Nielsen, Færøerne, Niels Erik Hagelqvist og Esben Lundsø Madsen fra Grønland samt Mons Ole Dyvik Sellevold fra Norge/Svalbard).

Den grønne energikonference var samlet i Shetlands hovedstad Lerwick, hvor repræsentanter fra Færøerne, Grønland, Island, Norge, Danmark, Åland, Finland, Skotland, Svalbard og de skotske provinser, diskuterede grønne energiløsninger, til øer, i denne del af verden.
Nukissiorfiits medarbejdere, Niels Erik Hagelqvist, Teknisk Specialkonsulent og Esben Lundø Madsen, Driftskonsulent fra Produktionssupport, deltog på dette møde.

Det var den skotske regering, der sammen med Shetlandsøernes råd samt Nordic Energy Research, inviterede til dette års netværksmøde. Netværket har de sidste tre år mødtes til et 2-3 dages arrangement, hvor deltagerne orienterede hinanden om deres arbejde, og deres erfaringer. Der blev også drøftet lighedspunkter, mod at blive verdens mest bæredygtige og integrerede region, i arbejdet med grøn omstilling.

Masser af inspiration
- Det er utroligt udbytterigt at dele 1:1 erfaringer med andre fagpersoner der står med lignende tekniske udfordringer i ø-driftsbaserede energisystemer, i arktiske forhold, fortæller Esben Lundø Madsen, og fortsætter:

- Helt konkret fik vi udvekslet erfaringer og fik nogle idéer til håndtering af driftsdata fra hybridanlæg på Svalbard. Svalbart også meget interesserede i at høre om vores driftserfaringer med vindmølle-tests i Grønland.
- Også udveksling med Færøerne gav god inspiration til hvordan energiproduktion kan vises live og hvordan der arbejdes med varmepumper, varme-lagre samt el pris Forecast, fortæller Esben Lundø Madsen. (på dette link kan ses kort over Færøernes vedvarende energi).

De fleste deltagere på mødet arbejder på forskellige løsninger for at komme væk fra olien. Esben Lundø Madsen var da særligt fascinerende af at se etablering af land-vindmølleparken ”Viking” som bestod af 103 styks. 4.3MW Vestas vindmøller.
- Turen giver et godt indtryk af hvor stort et anlægsarbejde og infrastruktur det kræver at opstiller møller i denne størrelse i et øde bjerglandskab, fortæller han.
På dette link får man et godt billede af hvad det kræver for opsætning af vindmøller.

CO2-Energipotentialer
Et andet vigtigt punkt på mødet var også at finde frem til, om den skotske regerings arbejde med at etablere mindst seks fuldstændigt CO2-neutrale øer inden 2040, og blive klogere på energiomstilling i ø-drift. Herunder dens ambitiøse planer om at kombinere onshore og offshore vind-, tidevands- og bølgeenergi for at generere elektricitet og strøm til brintproduktion.

Der var også rum for at diskutere og udveksle erfaring og viden, ved oplæg fra de forskellige nordiske deltagere – og de skotske og nordiske eksperters erfaringer og udfordringer, med ambitioner for at reducere CO2-udledninger.
- Vi fortalte om vores potentialer ved de eksisterende- og udvidelse af vandkraftværker Nukissiorfiits, samt projekter med solceller og vindmøller, herhjemme i Grønland. De øvrige deltagere lyttede med stor interesseret. I det hele taget drog alle os fra øerne imellem, stort udbytte af hinandens oplæg. Det var yderst inspirerende, slutter Esben Lundø Madsen, som nu er tilbage ved skrivebordet, for at opsummere de mange indtryk.

Debat mellem deltagere i den smukke byråds sal på rådhuset i Lerwick.

Lerwick affalds forbrændingsanlæg som forsyner Lerwick med fjernvarme.

Lerwick rådhus.

Viking vind farm under anlæggelse. 103 Vestas vind møller af 4,3 MW hver. En samlet effekt på 442,9 MW. Hertil kommer samlestationen for alle vindmøllerne samt et søkabel fra Shetlands Øerne til Scotland. Når anlægget står færdig i 2024 vil det blive UK’s mest producerende land vindmølle farm og den vil spille en afgørende rolle som bidrag til UK og Scotlands mål om at blive fri af fosile brændstoffer.

 

Besøg på Viking vind farm. Sikkerhed betyder alt. Hjelme, sikkerheds briller, handsker, sikkerheds veste og sikkerhedssko.

Vindmølle Hoved til montage af vinger.