Spændende besøg i Sisimiut

Nukissiorfiit bakker op om forskning i klimaforandringer 

I denne tid har en række forskere fra DTU Arctic og Institute for Polar Sciences of the Italian National Research Council, indlogeret sig på Nukissiorfiits vandkraftværk i Sisimiut. Herfra drager forskerne ud på ekspedition til Aqquitikitsoq området, hvor de foretager diverse målinger på gletsjerens adfærd, såsom smeltning mm.   

Nukissiorfiit finder forskningen særlig relevant fordi Nukissiorfiits vandkraft får smeltevand fra gletsjere i det nærtliggende område. På baggrund af de målinger, som er foretaget, kan der laves bedre estimater for, hvor meget vand der årligt tilføres til vandreservoiret eller vandkraftsøen. Dette er vigtigt for Nukissiorfiits produktion af vandkraftenergi.   

Et større potentiale for vandkraftenergi 

Nukissiorfiits Driftskonsulent for vandkraft Asger Dall udtaler:  

”I Grønland mærker vi klimaforandringer meget direkte.  Det paradoksale med klimaforandringerne er, at vi med den større mængde nedbør og smeltevand opnår et større potentiale for vandkraftenergi, idet vi kan levere en mere klimavenlig energi og dermed begrænse CO2udledningen. Vi ser positivt på den forskning som udføres nær vores forsyningsområde, da vi bedre kan estimere og dimensionere vores forsyning mest effektivt og ikke mindst opnå en større forsyningssikkerhed”.  

Nukissiorfiit har på nuværende tidspunkt fem vandkraftværker i Grønland, hvoraf Sisimiut i 2023 slog produktionsrekord, med en årlig energiproduktion på 59,5 GWh. Denne rekord for energiproduktionen i Sisimiut, er netop kun mulig på grund af mere vand i vandreservoiret.